De islandske kjempene

Den lille øya i Nord-Atlanteren som en gang var del av Norgesveldet, er hjemlandet til mange av verdens sterkeste menn. Kanskje er Islands vikingkultur en mer bevart del av samfunnet deres sammenlignet med resten av de nordiske landene – Norge inkludert. Vi har helt klart våre store navn innen strongmansporten her også, men de islandske muskelbuntene ser ut til å ha blitt et eget fenomen.

Iceland’s Strongest Man

Når det kommer til islandske strongmen kan vi nevne i fleng, men det kan først og fremst være nødvendig å trekke fram navn som Jón Páll Sigmarsson, Magnús Ver Magnússon, Stefán Sölvi Pétursson og ikke minst Game of Thrones-skuespiller Hafþór Júlíus Björnsson, også kjent som The Mountain. Særlig takket være sistnevnte har den årlige islandske Strongman-konkurransen fått større internasjonal oppmerksomhet, og det blir spennende å se hvem som etter hvert kan ta over tronen fra Björnsson, som i 2019 vant sitt niende mesterskap på rad.

Island har satt sitt preg på strongman-verdenen, og gitt den et viking-preg. Jón Páll Sigmarsson, som vant Verdens sterkeste mann 4 ganger, er kjent for å ha ropt «I am a Viking!» i triumf etter å ha vunnet. Han var også kjent for å fleipe om at livet ikke var verdt å leve med mindre du greier markløft, før han som 32-åring brått døde under et markløft. Innen strongman er det for øvrig mange rekorder som har blitt holdt av islandske utøvere, før de slås av andre islendinger.

Strongman som sport kan kort og enkelt defineres som store menn som løfter store og tunge ting. Med tiden har det i større grad blitt anerkjent som en ekte sport, selv om det fortsatt er noe obskurt – inkludert på Island. Selv de store navnene kan ikke leve av sporten, og utøvere har ofte selv måttet ta initiativet til å legge forholdene til rette for strongman-trening. Det hjelper ikke bare å stille opp med viking-utseende og sljeggolje for å bli blant de sterkeste.

Jakaból – kjempenes reir

Det moderne Jakaból Gym i Reykjavik, som er oppkalt etter et tidligere islandsk treningssenter på Island hvor mange av de store islandske strongman-utøverne i sin tid trente, eies av tidligere nevnte Magnús Ver Magnússon. Mye av utstyret som finnes her har blitt laget av mannen selv, og har gitt naturtalenter i landet et sted å ta styrken sin til høyere nivå. Magnússon har selv uttrykt begeistring over at sporten har blitt større med tiden, selv om han fremdeles venter på dens store gjennombrudd.

Det er han ikke alene om. Blant sportens utøvere og tilhengere er det mange, både på Island, i Norge og resten av verden, som vil se strongman vokse i fremtiden. De islandske kjempene har kanskje gjort at tilhengerskaren har vokst noe, og det blir spennende å se hvor stort fokuset på strongman vil være fremover.