Hvor sterk er du?

Det er noe herlig og nostalgisk med strongman-konkurranser. Det er noe som stinker alfahann over det hele, og noe man liksom trodde at man hadde forlatt for noen år siden. Det har man så klart ikke og det finnes mange ulike konkurranser hvor du kan måle styrken din. Det er dog greit å være ganske sterk, fordi mennene som konkurrerer i dette er ikke akkurat smågutter. Det er mange hundre kilo det bæres rundt på der, og du skal ikke bare være sterk, men også ha en veldig god kondisjon. De ulike øvelsene utøverne utfører er vel noe av det mest fysisk krevende som finnes.

Det å konkurrere for å finne ut av hvem som er den sterkeste er ikke akkurat noe som er uvanlig. Det har man gjort på veldig mange ulike måter siden tidenes morgen. Det er heller ikke noe som er begrenset til et land eller region, fordi styrke har alltid blitt sett på som en dyd og noe å være stolt av. Så alle har hatt det, på en eller annen måte, men det var ikke før på 1900-tallet at det begynte å ta mer organiserte former, og at man konkurrerte i organiserte og kodifiserte turneringer.

Den aller største og viktigste konkurransen i dag for denne typen sport er noe som heter World’s Strongest Man og det er en konkurranse som blir holdt hvert eneste år. Det har en lang historie, helt tilbake til 1977, som var da det hele begynte. Vi har faktisk en nordmann, ved navn Svend Karlsen, som vant denne konkurransen i 2001. Det som er litt interessant med denne konkurransen er at den blir arrangert på steder man kanskje ikke ville regnet med. I et par år så har den blitt holdt i Botswana, som er så langt unna at du nesten må ta lån hos centum.no for å komme deg dit. Det er også interessant at i tillegg til at amerikanere har dominert konkurransen, så har faktisk også islendinger vært like suksessfulle i den. Det er kanskje ikke noe man forventer, men de er jo tross alt vikinger. Den nåværende mesteren er jo “The Mountain” fra Game of Thrones, Hafþór Júlíus Björnsson. Det krever utrolig mye, og doping er faktisk ulovlig. Derfor vil alle de gedigne menneskene man ser der faktisk være “naturlige”.

Det er ikke sånn at hvem som helst kan delta heller, man må kvalifisere seg gjennom ulike stevner gjennom året før man får vite hvem som får delta. En rekord er blant annet markløft på 500 kg, gjort av Eddie Hall, så både du og jeg har nok mye å gå på før vi er på det nivået. Det er ikke akkurat bare bare!