Norges og verdens sterkeste menn

 


Hvert år arrangeres det konkurranser for å kåre Norges og verdens sterkeste menn i konkurranseformen strongman. I Norge heter konkurransen enkelt og greit
Norges Sterkeste Mann (NSM), og denne har vært arrangert siden tidlig på 90-tallet. Konkurransen ble godkjent av IFSA for første gang i 1998 og har siden den gang blitt arrangert etter IFSAs rettningslinjer. I konkurransen inngår ulike typer øvelser. Her går deltakere igjennom tradisjonelle vektløftningsøvelser som for eksempel markløft, men det settes også opp spesielt krevende spesialøvelser som for eksempel truck pull, vikingpress og dekkvelt. Dette er øvelser som man trenger både teknikk og styrke for å kunne gjennomføre, og som krever ekstremt mye av utøverne.

Verdens sterkeste – topp 25 konkurrerer

Også på verdensbasis arrangeres konkurransen årlig. For å kunne delta i verdens sterkeste mann finalen må deltakere kvalifisere seg gjennom deltakelse i verdens sterkeste mann-serien, eller bli invitert basert på prestasjoner i andre konkurranser. Her samles 25 av verdens aller sterkeste menn, og de konkurrerer mot hverandre i fem heat. Videre vil de beste to utøverne fra hvert heat gå videre til en endelig finale og verdens sterkeste mann kan kåres. Island har gjort det utrolig bra i disse konkurransene gjennom mange år, men det har generelt vært mange eksepsjonelt gode utøvere fra resten av de nordiske landene også. De senere årene har også utøvere fra Øst-Europa begynt å hevde seg, og det er med Polen i spissen.

En tradisjonsrik konkurranse


Konkurransen har røtter helt tilbake til 70-tallet, men fanget  publikums oppmerksomhet først på 80-tallet. Der hvor øvelsene i startfasen la stor vekt på eksplosiv styrke, har man nå flyttet fokus mer mot utholdende styrke. Det konkurreres i øvelser bygget på tradisjonell vektløftning, men det er også laget nye øvelser bygget på skotske
Highland games, samt vikingbaserte øvelser hentet fra mytologi.

I de senere årene har konkurransen igjen fått større fokus i media, og med dette også større publikumstall. I tillegg har utøverne fått større respekt i den sportslige verden, noe som også har vært med på å trekke flere deltakere og ikke minst øke interessen for strongman som sportsform.