Verdens sterkeste mann

Skal man bli verdens sterkeste mann, må man ikke bare ha gode gener og kraftig testosteron-produksjon, men også enormt mye tid til å løfte på traktorhjul, spise enorme mengder ris og delta på konkurranser verden over. For i dag er man garantert ikke alene om å ha ønske om å ikle seg denne tittelen. Dette er ikke karer som trenger https://kry.no/ appen, ei heller gode råd fra forståsegpåere.

For denne typen idrett, som skal kåre hvem som er verdens sterkeste mann, er litt annerledes enn å kåre hvem som kan løfte mest i rykk og støt. Vanligvis krever dette enda mer perfeksjonisme, mens verdens sterkeste mann er mye mer showbiz. Med utradisjonelle øvelser er det nå “The Mountain” fra den populære HBO-serien Game of Thrones, som kan ikle seg tittelen. Det er nemlig islendingen Hafthor Bjørnson som har denne ærestittelen for tiden. Men hvilke konkurranser finnes og hvilke styrkeøvelser må de gjennom, det skal denne artikkelen si mer om.

Konkurranser

Det arrangeres internasjonale mesterskap hvert år, og siden 1977 har idretten som kalles “Strongman” blitt avviklet en eller annen plass rundt om i verden. Det er gjerne denne konkurransen som er gjevest, selv om det både finnes nasjonale mesterskap og Europamesterskap. Det er ingen lettvekter som blir verdens sterkeste mann. I WSM (World`s Strongest Man), er det mange deltakere hvert år, men det er en tendens til at de nordiske landene er godt representert. Selv om de tidligere årene var preget av amerikansk og britisk dominans, har både Island, Sverige, Finland, Norge og Litauen hatt sine vinnere. Norges egen Svend Karlsen ble verdens sterkeste mann i 2001.

Det er USA som har tatt flest titler, 11 i slaget. Deretter kommer Island med 9 gull. Verdens sterkeste mann ble i år arrangert på Filippinene, og slaget stod først og fremst mellom vinneren Bjørnson, Kieliszkowski og amerikaneren Shaw. Både Bjørnson og Shaw har mange pallplasser de siste ti årene.

Øvelser

For å bli god i denne idretten kreves det enorm styrke og eksplosivitet. Det er gjennom årelang trening i studio at resultatene kommer, selv om ikke alle er mottakelige for denne enorme påkjenningen. I konkurransen utkjempes styrke i disse øvelsene:

  • Arm over arm tautrekking av tungt objekt
  • Atlas steiner med vekt fra 100-160 kilogram
  • Keg toss er tønne kast med vekt 15-24 kg over en mur
  • Løft og dra tunge ankerkjettinger med 300 kg vekt over en distanse
  • Farmers Walk med 160 kg i hver arm gå så langt som mulig
  • Fingals Finger er stokker med vekt opptil 300 kg som skal stables og veltes
  • Bøyle Løft med bære-åk vekt opptil 450 kg
  • Dumbbell, stor manual med vekt 115 kg, løftes flest mulig ganger
  • Løfte trestokk med enorm vekt opptil 380 heves og senkes

Disse ni øvelsene er det som skal avgjøre hvem som er verdens sterkeste mann.